faworki smażone
Wizyty w domu w czasie karnawału kończą się zazwyczaj wspólnym z Mamą smażeniem faworków. Pracy przy nich jest w sam raz na cztery ręce, jeśli nie chce się zostawiać pustego rozgrzanego tłuszczu. Tym razem skorzystaliśmy z poznanego przeze mnie w tamtym roku przepisu z dodatkiem piwa. Dzięki temu odpadła nam jedna rzecz, której oboje z Mamą nie lubimy - wybijanie ciasta wałkiem. Faworki wyszły bardzo kruche i nietłuste, więc przepis wart jest przekazywania dalej.
Składniki:
- 6 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki piwa [u mnie łagodne ciemne]
do smażenia:
- 4 kostki smalcu [można spróboważ smażyć na oleju słonecznikowym]
- cukier puder do posypania
Żółtka zmiksować na puszysta masę z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać żółtka oraz piwo, zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste, należy dodać nieco mąki. Ciasto odstawić na ok. 30-40 min. do lodówki.
Smalec rozpuścić w szerokim, ale niezbyt wysokim garnku i rozgrzać do 175oC, zmniejszyć płomień ognia do minimum. Jeśli nie mamy termometru, można spróbować wrzucić na rozgrzany tłuszcz kawałek ciasta. We właściwej temperaturze zacznie od razu się smażyć i będzie gotowy po ok. 15 sekundach.
Ciasto wyjąć z lodówki i kroić na małe kawałki. Rozwałkowywać bardzo cienko (na grubość kartki papieru, ewentualnie nieco grubiej), bo tylko wtedy faworki będą chrupiące. Do rozwałkowywania można podsypywać ciasto niewielką ilością mąki. Z rozwałkowanego ciasta wycinać za pomocą radełka lub noża prostokąty o długości do 5 cm. Na środku każdego z ich zrobić nacięcie i przewlec jeden koniec przez środek. Rozciągnąć faworek, chwytając za oba końce i kłaść na rozgrzanym oleju. Smażyć przez ok. 15-30 sekund na blado złoty kolor, odwracając faworki w międzyczasie.
Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej lub patyczka (wkładając patyczek w środek faworka) i układać na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi do osiąknięcia. Przełożyć na tacę i jeszcze ciepłe posypywać cukrem pudrem.
Pięknie się prezentują. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję
Usuńświetnie się prezentują!
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń