10 kwietnia 2017

babeczki jogurtowe

z ciasta ucieranego

Za chwilę Wielkanoc, a jak wiadomo - na te święta na stole musza pojawić się wielkanocne baby, babki i babeczki. Jakiś czas temu znalazłem na Kwestii Smaku [tutaj] przepis na przepyszne, jak się okazało, babeczki jogurtowe, które z powodzeniem nadają wiosenne święta, do koszyczka. Oczywiście, można je zrobić także w dowolnym innym czasie. Z podanego poniżej przepisu wychodzi 6 sztuk, proponuję więc od razu zrobić podwójną porcję ;).



Składniki:

  • 1  jajko
  • 1/4 szklanki  cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (ewentulanie wanilinowego)
  • 3/4 szklanki jogurtu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g roztopionego masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz masło. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do foremek na muffiny i piec przez 20-22 minuty w 180ºC. Polukrować babeczki, gdy są jeszcze ciepłe (ale nie gorące).

Lukier:

  • kilka łyżek cukru pudru
  • łyżka lyb dwie wrzątku
  • łyżka soku z cytryny

Wymieszać składniki, ucierając lukier. Jeśli będzie za rzadki, dodać cukru pudru, jeśli za gęsty - odrobinę wrzątku.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz