z ciasta ucieranego
Za chwilę Wielkanoc, a jak wiadomo - na te święta na stole musza pojawić się wielkanocne baby, babki i babeczki. Jakiś czas temu znalazłem na Kwestii Smaku [tutaj] przepis na przepyszne, jak się okazało, babeczki jogurtowe, które z powodzeniem nadają wiosenne święta, do koszyczka. Oczywiście, można je zrobić także w dowolnym innym czasie. Z podanego poniżej przepisu wychodzi 6 sztuk, proponuję więc od razu zrobić podwójną porcję ;).
Składniki:
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (ewentulanie wanilinowego)
- 3/4 szklanki jogurtu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g roztopionego masła
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz masło. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do foremek na muffiny i piec przez 20-22 minuty w 180ºC. Polukrować babeczki, gdy są jeszcze ciepłe (ale nie gorące).
Lukier:
- kilka łyżek cukru pudru
- łyżka lyb dwie wrzątku
- łyżka soku z cytryny
Komentarze
Prześlij komentarz