Przejdź do głównej zawartości

babeczki jogurtowe

z ciasta ucieranego

Za chwilę Wielkanoc, a jak wiadomo - na te święta na stole musza pojawić się wielkanocne baby, babki i babeczki. Jakiś czas temu znalazłem na Kwestii Smaku [tutaj] przepis na przepyszne, jak się okazało, babeczki jogurtowe, które z powodzeniem nadają wiosenne święta, do koszyczka. Oczywiście, można je zrobić także w dowolnym innym czasie. Z podanego poniżej przepisu wychodzi 6 sztuk, proponuję więc od razu zrobić podwójną porcję ;).



Składniki:

  • 1  jajko
  • 1/4 szklanki  cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (ewentulanie wanilinowego)
  • 3/4 szklanki jogurtu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g roztopionego masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz masło. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do foremek na muffiny i piec przez 20-22 minuty w 180ºC. Polukrować babeczki, gdy są jeszcze ciepłe (ale nie gorące).

Lukier:

  • kilka łyżek cukru pudru
  • łyżka lyb dwie wrzątku
  • łyżka soku z cytryny

Wymieszać składniki, ucierając lukier. Jeśli będzie za rzadki, dodać cukru pudru, jeśli za gęsty - odrobinę wrzątku.

Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).