Przejdź do głównej zawartości

babeczki nadziane jabłkiem i marchewką

kruche babeczki

z nadzieniem jabłkowo-marchewkowym


Uwielbiam kruche ciasto, a jeszcze kiedy jest to dobre kruche ciasto, to jestem w siódmym niebie. Poniżej zaprezentowany przepis okazał się być bardzo dobrym przepisem na kruche. Na same babeczki miałem ochotę, odkąd zobaczyłem je na blogu Smakołyki Bereniki. W końcu udało się je zrobić, rzecz jasna jak zawsze w moim przypadku, z pewnymi zmianami ;). Jedną z nich jest wzbogacenie nadzienia o marchewkę. #jedzjabłka #jemjabłka




Składniki:

  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 120 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • ok. 2 łyżeczek cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 3 starte jabłka średniej wielkości
  • 3 średnie marchewki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki cukru do jabłek
  • odrobina mąki ziemniaczanej

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z 2,5 łyżki cukru pudru, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę oraz jajko i żółtko. Zagnieść gładkie ciasto [gdyby było za suche, można dodać ciut margaryny; jeśli będzie zbyt kleiste - ciut mąki]. Ciasto włożyć na ok. pół godziny do lodówki.

Jabłka i marchew obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wymieszać. Mieszankę podsmażyć z dodatkiem cukru i cynamonu na średnim ogniu. Wystudzić. [Można też zrobić babeczki tylko z jabłkiem; można również zmiksować blenderem całe nadzienie, aby marchew nie była aż tak wyczuwalna.]

Formę na muffinki posmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinać krążki o średnicy większej niż pojedyncza foremka na muffinki (powinno ich wyjść co najmniej 12). Krążkami wylepiać foremki. W każdą z wylepionych foremek wsypać po około pół łyżeczki mąki ziemniaczanej, a następnie włożyć łyżkę (lub nieco więcej) nadzienia.

Z pozostałego ciasta wyciąć mniejsze krążki i nałożyć na foremki, sklejając mocno brzegi krążka.

Piec przez 25-30 min. w 200oC.



Komentarze

  1. Podoba mi się pomysł z marchewką, musiały smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, były smaczne :). Trochę taki smak dzieciństwa - jabłko z marchewką :)

      Usuń
  2. O tak, były smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).