sernik jagodowy ze śmietanową pianką
Sezon jagodowy co prawda już się kończy, ale owoce te są wciąż jeszcze do kupienia. Jest to więc ostatnia szansa, by upiec sernik jagodowy z dodatkiem świeżych jagód (poza sezonem można używać mrożonych, należy jednak wtedy wydłużyć nieco czas pieczenia).
Składniki na kruchy spód:
- 250-300 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko
- 3 łyżki kakao
[można też wykonać spód z pokruszonych herbatników typu digestive z dodatkiem 50 g rozpuszczonego masła - nie trzeba go wtedy piec, a jedynie schłodzić]
Masa serowa:
- 1 kg sera zmielonego trzykrotnie (może być z wiaderka)
- 200 g cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 2,5-3 łyżki mąki pszennej
- 300 g jagód
- 1 łyżka soku z cytryny
Polewa śmietanowa:
- 330 g śmietany 18%
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Spód:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao i cukrem pudrem. Dodać posiekane w kostkę masło i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny, po czym rozwałkować na mniej niż 0,5 cm i wylepić nim całą tortownicę (spód należy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą). Ciasto nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach i piec przez 20-25 min. w 190oC. Wyjąć i wystudzić.
Masa serowa:
Ser przełożyć do misy lub garnka, zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać kolejno: mąkę, sok z cytryny oraz jagody, a następnie po jednym jajku, cały czas miksując. Masę serową wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód, wyrównać.
Piec w 165oC przez 60-75 min, do ścięcia się wierzchu. Można obok lub na niższym poziomie ustawić blachę z wrzącą wodą, aby sernik był równy. Po tym czasie wysunąć sernik, wylać na niego polewę (przepis poniżej), wyrównać i zapiec jeszcze przez 10 min.
Studzić, uchylając stopniowo piekarnik.
Polewa:
Wszystkie składniki zmiksować i odstawić w chłodne miejsce.
Ale smacznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBajecznie wygląda w tym fiolecie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń