cytrynowa szarlotka na kruchym cieście
Znowu będzie nieco politycznie (#jedzjabłka #putin), ale trochę przypadkiem (tylko trochę ;)). Niezależnie jednak od intencji działania ciasto warte jest grzechu i upieczenia. Jabłka, cytryna i ta kruchość - daje to orzeźwiający przysmak.
Przepis inspirowany tym tutaj - na blogu Moje Wypieki.Składniki na kruche ciasto:
- 375 g mąki pszennej
- ok. 120 g brązowego cukru
- 250 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko (opcjonalnie całe jajko)
- ok. 1-2 łyżek śmietany
- skórka otarta z 1 cytryny
Jabłkowo-cytrynowe wnętrze:
- ponad 1 kg jabłek (antonówka lub reneta)
- 1/3 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
- sok z jednej cytryny
- 1 kisiel cytrynowy
- kilka łyżek bułki tartej
Piekarnik nagrzać do 180oC. Jabłka obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić do garnka i wymieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny.
Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i startą skórką z cytryny, dodać posiekane w kostkę masło i żółtko. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać nieco śmietany. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wylepić wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy. Nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Piec przez 20-25 min. Drugą część ciasta włożyć do lodówki.
Jabłka podsmażyć do momentu, gdy puszczą pierwszy sok (ten najbardziej płynny). Sok odlać do innego naczynia i wsypać do niego kisiel. Zblendować lub wymieszać bardzo dokładnie.
Jabłka postawić z powrotem na gazie i podgrzewając wlać do nich sok zmieszany z kisielem. Przez chwilę mieszać energicznie. Zdjąć naczynie z gazu.
Jabłka wyłożyć na podpieczony wcześniej spód.
Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wielkość tortownicy [na papierze do pieczenia lub silikonowej tortownicy, aby potem łatwiej było przenieść]. Rozwałkowanym ciastem przykryć jabłka. Ponakłuwać widelcem.
Piec jeszcze przez 40-45 min. do zarumienienia.
Wyjąć i wystudzić całkowicie przed otwarciem formy (jabłka muszą zastygnąć). Posypać cukrem pudrem.
Wygląda pieknie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale bym taką zjadła...
OdpowiedzUsuńPolecam. Smakowała naprawdę wielu osobom :)
UsuńMmm, wygląda kusząco... :)
OdpowiedzUsuńNo to mąka do miski, jabłka w dłoń i piekarnik na 180 ;)
Usuń