kukurydziane muffiny z borówką amerykańską
Nie macie pomysłu na szybki niedzielny deser? Podpowiadam muffiny - sprawdzone, proste w przygotowaniu i smaczne. Tym razem o odmienionym smaku, bo z mąką kukurydzianą. Jeśli jednak jej nie lubicie lub nie macie, a nie chcecie kupować, to można ją zastąpić mąką pszenną (sprawdzone!). Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g cukru
- 125 ml rozpuszczonego masła/margaryny lub oleju
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- ok. 200 g borówki amerykańskiej
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnym naczyniu zmieszać masło, mleko i jajko. Mokre składniki wlać do suchych i dorzucić większość borówki (zostawić po kilka sztuk na każdą z muffin). Całość wymieszać niezbyt dokładnie - tak, by pozostały grudki.
Ciasto nakładać do wyłożonych papilotkami foremek do 4/5 wysokości. Na wierzchu każdej z muffin ułożyć i delikatnie wcisnąć po kilka borówek.
Piec przez 20 min. w 200oC.
Robiłam te muffiny i są bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńMuffiny z borówkami-pychota, sama niedawno robiłam. Ale wersja z kukurydzianą mąką jest świetna :)
OdpowiedzUsuńZ mąką kukurydzianą mają cudny kolor :)
OdpowiedzUsuń