Przejdź do głównej zawartości

kukurydza i borówka? muffiny!

kukurydziane muffiny z borówką amerykańską


Nie macie pomysłu na szybki niedzielny deser? Podpowiadam muffiny - sprawdzone, proste w przygotowaniu i smaczne. Tym razem o odmienionym smaku, bo z mąką kukurydzianą. Jeśli jednak jej nie lubicie lub nie macie, a nie chcecie kupować, to można ją zastąpić mąką pszenną (sprawdzone!). Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.

Składniki:


  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g cukru
  • 125 ml rozpuszczonego masła/margaryny lub oleju
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • ok. 200 g borówki amerykańskiej
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnym naczyniu zmieszać masło, mleko i jajko. Mokre składniki wlać do suchych i dorzucić większość borówki (zostawić po kilka sztuk na każdą z muffin). Całość wymieszać niezbyt dokładnie - tak, by pozostały grudki.

Ciasto nakładać do wyłożonych papilotkami foremek do 4/5 wysokości. Na wierzchu każdej z muffin ułożyć i delikatnie wcisnąć po kilka borówek.

Piec przez 20 min. w 200oC.


Komentarze

  1. Robiłam te muffiny i są bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffiny z borówkami-pychota, sama niedawno robiłam. Ale wersja z kukurydzianą mąką jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mąką kukurydzianą mają cudny kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).