bardzo puszysta babka cytrynowa
Nie mogłem się już doczekać, żeby się z Wami nie podzielić tym cudownym przepisem. Babka, która z niego wychodzi jest po prostu przepyszna! Delikatne, bardzo puszyste ciasto, cytrynowy, lekko kwaskowaty smak - uwierzcie, niebo w ustach, a jeśli nie niebo to przynajmniej obłoczek ;).
Przepis pochodzi z niezastąpionego bloga Smakołyki Bereniki i wart jest przekazywania dalej :).
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 250 g masła
- 180 g cukru pudru
- 1 duża cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Cytrynę umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Przepołowić cytrynę i wycisnąć z niej sok. Wyciśnięte połówki odwrócić na drugą stronę i zetrzeć pozostały miąższ na tarce.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawić na chwilę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę (miksować kilka minut). Do masy dodać skórkę z cytryny i sok zmiksować. Następnie wsypać mąkę i także zmiksować.
Delikatnie przełożyć ubite białka do masy i wmieszać je drewnianą łyżką.
Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec przez 40-45 min. w 180-190oC. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Studzić w uchylonym, a następnie otwartym piekarniku.
Wystudzoną posypać cukrem pudrem.
Zgadzam się całkowicie - ta babka jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i smacznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszności! I jaka żółciutka :))
OdpowiedzUsuńTak, jest i ładna, i smaczna :)
UsuńPrawdziwa baba! Wpraszam się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńJuż nic nie ma ;)
UsuńJak ja lubię ciasta cytrynowe :D
OdpowiedzUsuńPięknie wyszła :)
Ja nie wszystkie cytrynowe lubię, ale większość... :D. Dzięki :)
UsuńCudownie puchata Ci się udała :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń