Przejdź do głównej zawartości

brokuł na tarcie

[Tarta była już prezentowana na blogu. Tym razem przepis na tartę bezmięsną, której głównym bohaterem jest brokuł.]

tarta brokułowa


 Składniki:


Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)


Farsz:
  • 1 brokuł
  • liście szpinaku
  • 1 cebula średniej wielkości 
  • papryka czerwona
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • ok. 150 ml śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • 1 kula mozzarelli
  • parę plastrów dowolnego sera pleśniowego
  • sól, pieprz

Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać pokrojone w kawałki masło i wymieszać nożem, siekając masło na drobniejsze kawałki. Wbić do tego jajko i zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę wody, ale powinno zagnieść się i bez tego. Schować ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, włożyć do formy (najlepiej nawijając na wałek, pamiętając, by między wałkiem a ciastem znalazła się folia), wyrównać brzegi, odcinając nadmiar ciasta i doklejając tam, gdzie go  brakuje. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. podpiec w 180oC przez 10-12 min.

Brokuł podgotować przez parę minut w osolonej wodzie (nie powinien jednak być za miękki).

Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć przez chwilę. Wyłożyć warzywa z patelni na podpieczony wcześniej spód tarty. Śmietanę wymieszać z jajkiem, startą na tarce mozzarellą oraz solą i pieprzem (należy dość mocno posolić - ok. łyżeczki lub więcej; można też dosolić na talerzu). Zalać mieszanką tartę.


Różyczki brokuła pokroić na połówki i ćwiartki, a następnie ułożyć na tarcie, wciskając je w zalewę. W kilku miejscach położyć na brokuła po plastrze sera pleśniowego, przyozdobić liśćmi szpinaku.

Piec przez 40-50 min. (do ścięcia się masy) w 180oC.

Komentarze

  1. bardzo apetycznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie! Często robię tarty, ale tego połączenia składników jeszcze nie testowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać do tarty - na paprykę, a pod zalewę - kawałki podsmażonego boczku lub innej wyrazistej w smaku wędliny :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).