8 lutego 2014

skubaniec

skubaniec

[W wersji oryginalnej owoce powinny znaleźć się pod pianą z białek, nie zaś na niej ;)]


 Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g margaryny
  • ok. szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 500 g wydrylowanych wiśni lub innych owoców [u mnie banan i borówka amerykańska]


Margarynę posiekać z przesianą mąką. Żółtka wymieszać z 1/2 szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia i dodać do mąki. Wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części, do jednej dodać trzy łyżki kakao i zagnieść. Każdą z części zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 min. do lodówki.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Obie części ciasta wyjąć z lodówki i zlepić ze sobą. Odrywać kawałku masy i układać na spodzie tortownicy, zostawiając ok. 1/3 ciasta (na wierzch). Na ciasto można wyłożyć owoce [lub zostawić je na wierzch].

Z białek ubić sztywną pianę, łącząc ją pod koniec ubijania z pozostałym cukrem. Pianę wyłożyć na owoce [lub ciasto]. Na pianę poskubać pozostałe ciasto i ułożyć owoce (jeśli je zostawiliśmy an wierzch).

Piec przez 40 min. w 180oC. Po upieczeniu uchylać stopniowo drzwiczki piekarnika.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz