23 lutego 2014

tarta serowa

tarta z nadzieniem serowym



 Składniki:

  • ok. 500 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki cukru białego (lub brązowego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu
  • 300 g margaryny
  • 500 g miękkiego twarogu
  • ok. 3 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną w kostkę margarynę, miód, 2 łyżeczki cukru, ocet, 2 żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste, należy dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto powinno bez problemu dać się rozwałkować. Schłodzić ciasto w lodówce przez godzinę.

Ser zmiksować z 3 łyżkami cukru trzcinowego oraz cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do sera, mieszając łyżką. Następnie dodać startą skórkę ze sparzonej uprzednio cytryny oraz sok z połówki cytryny. [Masę serową można jeszcze dosłodzić wedle uznania.]


Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na ok. 5 mm i wykleić nim formę na tartę. Na ciasto wyłożyć masę serową i rozłożyć równomiernie. Pozostałą część ciasta (1/3) rozwałkować na koło wielkości formy lub ciut większe. Na środku można wyciąć ozdobny wzorek (np. kwiatek) foremką. Płat ciasta przenieść, z pomocą wałka (nawijając na niego ciasto) na tartę. Skleić brzegi.

[Ciasto można posmarować przed włożeniem do piekarnika rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem brązowym lub trzcinowym.]

Piec ok. 40 min. w 180oC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.




1 komentarz :

  1. brakuje mi tu tylko musu malinowego do polania sernika :-)

    OdpowiedzUsuń