16 lutego 2014

ciasto grysikowe

ciasto grysikowe z kaszy manny


 Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
  • 200 g masła lub margaryny (w temperaturze pokojowej)
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g śmietany 18% (może być też 12%)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 120 g kaszy manny (10 płaskich łyżek)
  • 2 granaty lub inne owoce [w oryginale: czarna porzeczka]
  • sól

Mąkę przesiać do miski i wymieszać
z budyniami czekoladowymi, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło utrzeć
z połową szklanki cukru na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać żółtka,
a następnie stopniowo mąkę. Gdy ciasto zgęstnieje, można zagnieść je ręką. Powinno ono mieć konsystencję grubej kruszonki. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy, drugą zawinąć w folię
i włożyć do zamrażalnika na 20 min.
Blachę z ciastem włożyć do lodówki.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania połowę szklanki cukru i śmietanę. Kolejno wsypywać powoli do masy budyń waniliowy oraz kaszę mannę.

Masę grysikową wylać na schłodzony spód. Na wierzchu ułożyć ziarenka granatu [lub porzeczkę, lub inne owoce]. Resztę ciasta (z zamrażarki) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch.

Piec przez 50 min. w 180oC. Wystudzić na kratce kuchennej.



3 komentarze :

  1. Super, przepadam za grysikowymi słodkościami ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń