Przejdź do głównej zawartości

jagodzianki

drożdżowe jagodzianki z kruszonką


Sezon jagodowy wciąż trwa, więc w najbliższym czasie pojawi się tutaj (mam taką nadzieję) choć jeszcze jeden przepis z tymi owocami. Dziś proste jagodzianki - dobre do śniadania, kolacji, na przekąskę nad jeziorem, rzeką czy w parku.
Przepis inspirowany przepisem z bloga White Plate.



Składniki:

  • 250 ml mleka 
  • 40 g masła
  • 450 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży w proszku
Nadzienie:
  • ok. 250 g jagód
  • cukier do smaku (ok 2 łyżek, w zależności od kwaśności jagód)
  • 1 łyżka bułki tartej
Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 25 g cukru
  • 25 g zimnego masła
  • szczypta soli
Masło rozpuścić w mleku z cukrem wanilinowym i odstawić do przestygnięcia.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, solą oraz drożdżami w proszku (jeśli z nich korzystamy; jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, to należy: rozkruszyć je do miseczki, posypać łyżką cukru i łyżką mąki, zalać je kilkoma łyżkami ciepłego mleka i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie dodać do ciasta). Do suchych składników wlać przestudzone masło z mlekiem, wbić jajko i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste, należy dodać nieco oleju. Pozostawić je na godzinę w ciepłym miejscu, aby wyrosło.

W międzyczasie rozetrzeć łyżką składniki na kruszonkę i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać jagody z cukrem i bułką tartą.

Ciasto podzielić na 10 kulek, każdą z nich rozpłaszczać na dłoni, kłaść ok. dwóch łyżeczek nadzienia i sklejać, formując bułeczkę. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w sporych odległościach od siebie. Posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na pół godziny.

Piec w 190oC przez ok. 20 min. do zarumienienia.




Komentarze

  1. Chcesz wypromować bloga? Dołąc do nas: http://katalogsmakow.pl/jak-dodac-bloga.15955.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagody z ciastem :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Co z jajkiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za pomyłkę. Oczywiście należy je wbić do ciasta :). Już poprawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).