13 listopada 2014

clafoutis z jabłkami i gruszką

zdrowe ciasto miksowane


Nareszcie udało mi się znaleźć chwilę (dosłownie chwilę, bo poniższy przepis przygotowuje się bardzo szybko), by wejść do kuchni. Listopad powinien sprzyjać pichceniu i grzaniu się przy piekarniku, ale jakoś tak przez to, że dzień krótszy czasu też jakby mniej. Mogę tylko obiecać, że postaram się więcej i częściej (jeden przepis już czeka).
A poniżej przepis na clafoutis z jabłkami i gruszką, czyli ciasto ucierane, a raczej w pełni miksowane. Podstawę przepis stanowi przepis z bloga Moje wypieki.

Składniki:

  • 1,5 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kremówki (30%)
  • 3 duże jajka
  • 2/3 szklanki przesianej mąki pszennej
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia
  • 2-3 jabłka
  • 1 gruszka

Jabłka i gruszkę obrać i pokroić w kostkę [ja podsmażałem jabłka, ale jest to zupełnie niepotrzebne, bo potem w cieście wychodzi dżem zamiast całych kawałków].

Mleko, cukier, śmietanę, jajka, mąkę i sól zmiksować dokładnie. Ciasto należy miksować ok. 5 min., aby było dobrze napowietrzone.

Kokilki lub większą formę żaroodporną posmarować masłem [przepis wystarcza na 6-7 kokilek]. Na spodzie ułożyć jabłka, zalać ciastem (uwaga! jest ono bardzo rzadkie - jak naleśnikowe i nie należy się tym przejmować). Do każdej kokilki wrzucić po kilka kostek gruszki.

Piec w 200ºC przez około 15 minut. Następnie uchylić piekarnik i położyć na cieście po kilka kawałków masła. Piec dalej w 180ºC jeszcze przez 30 - 35 minut do suchego patyczka.

Wyjąć i wystudzić lekko, a następnie posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno.




2 komentarze :