Przejdź do głównej zawartości

półfrancuskie rurki

rurki z kremem waniliowym


Rurki to jeden z przysmaków mojego dzieciństwa. A może nawet nie tyle dzieciństwa, co po prostu jeden z domowych przysmaków, specjałów mamy. Rurki były więc dla mnie swoistym wyzwaniem, zmierzeniem się z ideałem. Aby uniknąć zbędnych porównań w mojej głowie i ewentualnego rozczarowania (niedorównania ideałowi), wybrałem na początek zupełnie inny niż maminy przepis, który zaczerpnąłem z książki "Iveta a české sladkosti". Oczywiście, nie obyło się bez zmian (czasem zastanawiam się, czy pani Iveta nie wpisała błędnych proporcji do książki; a może to kwestia polskich, a nie czeskich składników).


Składniki na ciasto:


  • 200-210 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • 1 żółtko + jajko (lub białko) do posmarowania
  • skórka z połowy cytryny


na krem:


  • 250-300 ml śmietany 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane w kostkę masło, wymieszać (posiekać). Śmietanę rozmieszać z żółtkiem i wlać do ciasta. Na koniec dodać skórkę cytrynową i zagnieść gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt kleiste, można dodać nieco mąki (nie za dużo!). Ciasto rozwałkować lub rozpłaszczyć, złożyć na cztery, następnie znów rozwałkować - powtórzyć czynność co najmniej trzykrotnie. Zawinąć ciasto w folię i włożyć na minimum 30 min. do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i pociąć na paski o długości wystarczającej na owinięcie foremki na rurkę. Należy pamiętać o tym, by każda warstwa pasku nachodziła na poprzednią. Gotowe rurki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować rozmieszanym jajkiem lub białkiem.

Piec do uzyskania złotego koloru - przez ok. 25-30 min. w 200ºC. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy rurki są już upieczone, polecam wyjąć jedną i sprawdzić jej wnętrze.

Napełniać kremem dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Krem:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy, na koniec stopniowo dodawać mascarpone i miksować na niskich obrotach.

Rurki napełniać za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.

Napełnione rurki posypać cukrem pudrem.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).