12 lipca 2015

kokosowy sernik na zimno

sernik bez pieczenia


Lipiec trwa w najlepsze. Co prawda upały chwilowo ustały, jednak warto być na nie przygotowanym. Celem takiego właśnie przygotowania postanowiłem zrobić w końcu (po roku przymierzania się) sernik na zimno. Początkowo skłaniałem się ku wersji z żółtkami, jednak koniec końców wykonałem prostszą, bazującą na przepisie z Wypieków Beaty [tutaj]. Podkreślam: bazującą, bo sporo się zmieniło. Wyszedł puszysty, kremowy i delikatnie kokosowy sernik.


Składniki na masę:


  • 750 g sera twarogowego mielonego z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • ok. 150 g cukru
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml śmietany 30% do ubijania
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • kilka łyżek wody
  • 2 łyżki mleka
  • kilka truskawek lub innych owoców do ozdoby (opcjonalnie)

na spód:


  • 150-200 g biszkoptów
  • ok. 100 g masła
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych


Spód:
Biszkopty pokruszyć (można użyć blendera), wymieszać z wiórkami kokosowymi i rozpuszczonym masłem. Wyłożyć ciastkami spód tortownicy. Można także, jeśli chcemy uniknąć masła i mieć pewność, ze spód nie będzie się rozpadać przy przenoszeniu kawałków ciasta na talerz, wyłożyć dno całymi biszkoptami.

Masa serowa:
Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, dodać mleko. Pozostawić do napęcznienia.

Śmietanę ubić na sztywno. Odstawić.

Ser twarogowy oraz mascarpone utrzeć z cukrem i mleczkiem kokosowym. Namoczoną żelatynę podgrzać przez chwilę na kuchence lub w mikrofali, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia i dodać do masy serowej. Zmiksować.

Do tak przygotowanej masy wmieszać za pomocą łyżki ubitą wcześniej śmietanę. Całość wylać na biszkoptowy spód.

Wyrównać, ozdobić owocami i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (polecam na dłużej).

[Po wyjęciu sernika z lodówki boki łatwo będzie odkroić za pomocą noża zmoczonego w ciepłej wodzie.]



2 komentarze :

  1. Ja tego lata jeszcze sernika na zimno nie robiłam... Najwyższy czas nadrobić ;) Twój kusi niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyższa pora! Polecam ten powyżej :)

      Usuń