8 lipca 2015

ucierane ciasto z czereśniami

szybkie i smaczne cisto czereśniowe


To ciasto robi się naprawdę łatwo - wystarczy po kolei dodawać do misy miksera składniki, wylać je na blachę i upiec. Gotowe! Aby więc nie przedłużać wstępu, podaję przepis (pochodzi z tego bloga [tutaj]). Ja robiłem półtorej porcji - na dużą blachę.

Składniki:


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka oleju
  • szklanka cukru
  • dwie łyżki cukru waniliowego
  • 7 dużych jajek
  • ok. 1 kg wydrylowanych czereśni (lub innych owoców)
  • kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)


Całe jajka wbić do miski i ubić z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Cały czas miksując, wlewać powoli olej. Następnie stopniowo dodawać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, miksując na małych obrotach.

Większość owoców oprószyć mąką i wmieszać delikatnie do ciasta za pomocą łyżki.

Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć, delikatnie wciskając, pozostałe owoce.

Piec przez ok. 65 min. w 180oC (sprawdzić patyczkiem już wcześniej, aby ciasto nie wysuszyło się zanadto).

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.



4 komentarze :

  1. Poproszę kawałeczek :)
    Uwielbiam ciasta ucierane a z czereśniami musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ono cudownie wygląda! Z czereśniami musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :). Oj, tak, jest smaczne, polecam :)

      Usuń