28 lipca 2015

malinowe muffiny

malinowe słodkości

Sezon na maliny w pełni. Trzeba to wykorzystywać, póki są. Świeże, słodkie i soczyste. Jako że muffiny robi się szybko, to i ja do przepisu przechodzę natychmiast.


Składniki na 24 sztuki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3/4 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
  • ok. 200 g świeżych malin + kilka do dekoracji
  • cukier puder do dekoracji

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier zmieszać.

Maliny wyłożyć na patelnię, posypać dwiema łyżkami cukru i zesmażyć. Zdjąć patelnię z ognia i wystudzić, przełożyć do innego naczynia.

Do malin dodać olej, mleko oraz jajka. Wymieszać dokładnie. Tak przygotowane mokre składniki wlac do suchych i wymieszać, pozostawiając grudki.

Muffiny nakładać do 3/4 wysokości papilotek (lub foremek silikonowych). Piec w 180oC przez ok. 30-40 min. (sprawdzić patyczkiem). Wystudzić i posypać cukrem pudrem.


1 komentarz :