[Przepis na przepyszny krem cytrynowy pochodzi z bloga The taste of sweet]
kruche babeczki z kremem cytrynowym
Przechowywać w lodówce.
kruche babeczki z kremem cytrynowym
(ps. kruxъje babky zъ kremom)
Składniki na ciasto (półkruche):
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
Krem lemon curd:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)
- 40 g masła
- 70 g cukru
Krem do babeczek:
- 200 ml śmietanki 30% do ubijania
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie śmietan fix
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g przygotowanego wcześniej lemon curd
Przygotowanie ciasta
Przesiać mąkę do miski, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałki. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok. 20 minut.
Wylepiać ciastem (niezbyt grubo!) wyłożone papilotkami lub posmarowane tłuszczem foremki [dowolnego kształtu; u mnie z racji świąt były to choinki]. W każdą foremek włożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać grochem, aby ciasto zanadto nie wyrosło. Piec z obciążeniem przez 15 min. w 200oC, zdjąć groch i papier z wierzchu i piec jeszcze 5 min.
Wyjąć i wystudzić.
Przygotowanie lemon curd
Jajko, żółtko i cukier roztrzepać w garnku za pomocą trzepaczki do ubijania. Postawić garnek na ogniu i dodać pokrojone masło oraz sok i startą skórkę z cytryny. Cały czas mieszając [trzeba uważać, by krem się nie przypalił na spodzie] doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
[Lemon curd można wykorzystać jako gotowy krem, np. do napełniania nim wnętrze muffin lub posmarowania spodu babeczek; myślę jednak, że jego smak jest zbyt intensywny, by jeść go w zbyt dużych ilościach.]
Przygotowanie kremu cytrynowego
Schłodzoną śmietankę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem (zgodnie z przepisem na opakowaniu śmietan-fixu) [Aby śmietana dobrze się ubiła, polecam schłodzić wcześniej w lodówce naczynie, w którym będziemy miksować. Jeśli zaś chodzi o miksowanie, to na samym początku, przez chwilę, zaleca się ubijanie na najwyższych obrotach - celem napowietrzenia śmietany, a potem na niższych, tj. 2-3 stopień.]
Do ubitej śmietany dodać kolejno serek mascarpone oraz lemon curd, cały czas miksując.
Tak przygotowany krem należy nakładać do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać na babeczki. Następnie babeczki można udekorować cukrowymi perełkami, wyfiletowaną limonką [filetuje się jak pomarańczę] lub orzechami [pełna dowolność ;)].
Przechowywać w lodówce.
Rewelacyjnie wyglądają w formie choinek :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję bardzo. Też mi się podobają, choć nie ukrywam, że wylepienie foremek o tym kształcie nie było łatwe.
UsuńHej trochę się tu pozmieniało, no i na plus :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy mnie pamiętasz - organizuje z koleżanką akcje wspólnego gotowania blogerek i blogerów. No i teraz w styczniu będzie taka akcja - zadanie bardzo proste. Miałbyś ochotę wziąć udział ? Jest już jeden facet chętny ;) Jak coś to pisz na: myy.goodies@gmail.com bądź: https://www.facebook.com/sentimentalgirl
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością :)