[Tarta była już prezentowana na blogu. Tym razem przepis na tartę bezmięsną, której głównym bohaterem jest brokuł.]
Ciasto:
Farsz:
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać pokrojone w kawałki masło i wymieszać nożem, siekając masło na drobniejsze kawałki. Wbić do tego jajko i zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę wody, ale powinno zagnieść się i bez tego. Schować ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, włożyć do formy (najlepiej nawijając na wałek, pamiętając, by między wałkiem a ciastem znalazła się folia), wyrównać brzegi, odcinając nadmiar ciasta i doklejając tam, gdzie go brakuje. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. podpiec w 180oC przez 10-12 min.
Brokuł podgotować przez parę minut w osolonej wodzie (nie powinien jednak być za miękki).
Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć przez chwilę. Wyłożyć warzywa z patelni na podpieczony wcześniej spód tarty. Śmietanę wymieszać z jajkiem, startą na tarce mozzarellą oraz solą i pieprzem (należy dość mocno posolić - ok. łyżeczki lub więcej; można też dosolić na talerzu). Zalać mieszanką tartę.
tarta brokułowa
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
Farsz:
- 1 brokuł
- liście szpinaku
- 1 cebula średniej wielkości
- papryka czerwona
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- ok. 150 ml śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
- 1 kula mozzarelli
- parę plastrów dowolnego sera pleśniowego
- sól, pieprz
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać pokrojone w kawałki masło i wymieszać nożem, siekając masło na drobniejsze kawałki. Wbić do tego jajko i zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę wody, ale powinno zagnieść się i bez tego. Schować ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, włożyć do formy (najlepiej nawijając na wałek, pamiętając, by między wałkiem a ciastem znalazła się folia), wyrównać brzegi, odcinając nadmiar ciasta i doklejając tam, gdzie go brakuje. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. podpiec w 180oC przez 10-12 min.
Brokuł podgotować przez parę minut w osolonej wodzie (nie powinien jednak być za miękki).
Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć przez chwilę. Wyłożyć warzywa z patelni na podpieczony wcześniej spód tarty. Śmietanę wymieszać z jajkiem, startą na tarce mozzarellą oraz solą i pieprzem (należy dość mocno posolić - ok. łyżeczki lub więcej; można też dosolić na talerzu). Zalać mieszanką tartę.
Różyczki brokuła pokroić na połówki i ćwiartki, a następnie ułożyć na tarcie, wciskając je w zalewę. W kilku miejscach położyć na brokuła po plastrze sera pleśniowego, przyozdobić liśćmi szpinaku.
Piec przez 40-50 min. (do ścięcia się masy) w 180oC.
bardzo apetycznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tarty :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie! Często robię tarty, ale tego połączenia składników jeszcze nie testowałam.
OdpowiedzUsuńMożna dodać do tarty - na paprykę, a pod zalewę - kawałki podsmażonego boczku lub innej wyrazistej w smaku wędliny :)
Usuń