Przejdź do głównej zawartości

migdałowe ciasteczka

ciasteczka z kaszy manny (ps. těstъčьka zъ kaši manny)

[Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię. Oczywiście, jak zawsze, z małymi zmianami :). Ciasteczka idealnie nadają się jako przekąska do kawy, herbaty lub... nauki podczas sesji - ostatnie rozwiązanie sprawdzone!]


 składniki:

  • 110 g mąki pszennej
  • 110 g kaszy mannej
  • garść płatków górskich
  • 50 g mielonych migdałów lub płatków migdałowych
  • ok. 50 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wódki lub rumu

  • płatki migdałowe do ozdoby
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kaszą manną, płatkami górskimi, zmielonymi migdałami i cukrem. Jajko roztrzepać z wódką (lub rumem) i dodać do suchych składników. Dorzucić pokrojone w kostkę masło i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt kleiste można podsypać je kaszą), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 min.

Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Mogą leżeć dosyć gęsto, ponieważ nie wyrastają dużo. Każdą z kulek spłaszczyć delikatnie dłonią lub łyżką, a następnie powbijać w nie płatki migdałowe.

Piec przez 15-20 min. w 180oC (ciasteczka nie powinny być mocno zrumienione).

Przestudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).