ciasteczka z kaszy manny (ps. těstъčьka zъ kaši manny)
[Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię. Oczywiście, jak zawsze, z małymi zmianami :). Ciasteczka idealnie nadają się jako przekąska do kawy, herbaty lub... nauki podczas sesji - ostatnie rozwiązanie sprawdzone!]składniki:
- 110 g mąki pszennej
- 110 g kaszy mannej
- garść płatków górskich
- 50 g mielonych migdałów lub płatków migdałowych
- ok. 50 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka wódki lub rumu
- płatki migdałowe do ozdoby
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kaszą manną, płatkami górskimi, zmielonymi migdałami i cukrem. Jajko roztrzepać z wódką (lub rumem) i dodać do suchych składników. Dorzucić pokrojone w kostkę masło i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt kleiste można podsypać je kaszą), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Mogą leżeć dosyć gęsto, ponieważ nie wyrastają dużo. Każdą z kulek spłaszczyć delikatnie dłonią lub łyżką, a następnie powbijać w nie płatki migdałowe.
Piec przez 15-20 min. w 180oC (ciasteczka nie powinny być mocno zrumienione).
Przestudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
"kaszy manny" ;) przepis zapisany, jutro testuję!
OdpowiedzUsuńPochwal się, jak wyszły :)
Usuń