kruche babeczki z kremem mascarpone
[Spód babeczek był już prezentowany w przepisie na kruche babeczki z kremem cytrynowym. Zależało mi, aby podzielić się przepisem na ten jakże prosty, a smaczny krem. Babeczki przygotowuje się dość łatwo, a same spody mogą poleżeć spokojnie ponad tydzień. Odpowiednia dekoracja sprawi, że można je podać na każdą okazję; kolorowe galaretki sprawią, że babeczkami zachwycą się np. dzieci.]Składniki na ciasto (półkruche):
- 250 g mąki
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30% do ubijania
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- dżem (marmolada) [u mnie truskawkowy]
- galaretki i owoce do dekoracji
Przygotowanie ciasta
Przesiać mąkę do miski, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałki. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok. 20 minut.
Wylepiać ciastem (niezbyt grubo!) wyłożone papilotkami lub posmarowane tłuszczem foremki. W każdą foremek włożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać grochem, aby ciasto zanadto nie wyrosło. Piec z obciążeniem przez 15 min. w 200oC, zdjąć groch i papier z wierzchu i piec jeszcze 5 min.
Wyjąć i ostudzić.
Krem
Śmietanę ubić na sztywną pianę (na początek przez chwilę na najwyższych obrotach, potem tylko na niskich).
Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać ubitą śmietaną i mieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Na spód wystudzonych babeczek nakładać po łyżeczce dżemu lub marmolady, a następnie krem. Udekorować wedle uznania: perełkami, owocami lub przygotowaną wcześniej i pokrojoną w kostkę galaretką owocową. [Szczególnie polecam dekorować borówką amerykańską. Co prawda na razie nie ma jej w sklepach świeżej, ale może znajdzie się jakaś zamrożona :).]
Wylepiać ciastem (niezbyt grubo!) wyłożone papilotkami lub posmarowane tłuszczem foremki. W każdą foremek włożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać grochem, aby ciasto zanadto nie wyrosło. Piec z obciążeniem przez 15 min. w 200oC, zdjąć groch i papier z wierzchu i piec jeszcze 5 min.
Wyjąć i ostudzić.
Krem
Śmietanę ubić na sztywną pianę (na początek przez chwilę na najwyższych obrotach, potem tylko na niskich).
Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać ubitą śmietaną i mieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Na spód wystudzonych babeczek nakładać po łyżeczce dżemu lub marmolady, a następnie krem. Udekorować wedle uznania: perełkami, owocami lub przygotowaną wcześniej i pokrojoną w kostkę galaretką owocową. [Szczególnie polecam dekorować borówką amerykańską. Co prawda na razie nie ma jej w sklepach świeżej, ale może znajdzie się jakaś zamrożona :).]
jakie kolorowe, aż się chce jeść
OdpowiedzUsuńMogę tylko podziękować i zdradzić, że na imprezie, na którą trafiły zniknęły w trymiga ;)
Usuń