[Przepis inspirowany jest przepisem z bloga Smakołyki Bereniki.]
Oba rodzaje mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Ubić białka na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania połowę porcji cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym oraz majonezem na puszystą masę. Do masy tej dodawać porcjami mąkę i ucierać dalej. Jeśli ciasto będzie za gęste, można dodać jeszcze trochę majonezu.
Do gęstej części ciasta dodawać stopniowo ubite wcześniej białka i mieszać łyżką [jako że ciasto jest naprawdę gęste polecam na początek posłużyć się mikserem do mieszania; potem, gdy dodamy już część białek i ciasto zrobi się bardziej płynne, należy domieszać resztę białek łyżką].
Spód podłużnej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki wysmarować masłem. Ponad połowę ciasta wylać do blaszki, nałożyć łyżeczką na środek konfiturę owocową [ja nalałem za mało ciasta na spód, stąd dżem jest bliżej spodu]. Zalać pozostałym ciastem.
Babkę piec przez ok. 45-55 min. w 180oC (należy sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona). Babkę należy studzić stopniowo w piekarniku, gdyż zbyt szybkie jej wyjęcie może spowodować, że ciasto upadnie.
ucierana babka z majonezem
składniki:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- 4 łyżki majonezu
- dowolna konfitura owocowa [u mnie truskawkowa]
Oba rodzaje mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Ubić białka na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania połowę porcji cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym oraz majonezem na puszystą masę. Do masy tej dodawać porcjami mąkę i ucierać dalej. Jeśli ciasto będzie za gęste, można dodać jeszcze trochę majonezu.
Do gęstej części ciasta dodawać stopniowo ubite wcześniej białka i mieszać łyżką [jako że ciasto jest naprawdę gęste polecam na początek posłużyć się mikserem do mieszania; potem, gdy dodamy już część białek i ciasto zrobi się bardziej płynne, należy domieszać resztę białek łyżką].
Spód podłużnej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki wysmarować masłem. Ponad połowę ciasta wylać do blaszki, nałożyć łyżeczką na środek konfiturę owocową [ja nalałem za mało ciasta na spód, stąd dżem jest bliżej spodu]. Zalać pozostałym ciastem.
Babkę piec przez ok. 45-55 min. w 180oC (należy sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona). Babkę należy studzić stopniowo w piekarniku, gdyż zbyt szybkie jej wyjęcie może spowodować, że ciasto upadnie.
Sama jeszcze jej nie piekłam, ale próbowałam już kilkakrotnie u innych osób. Jest naprawdę bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuń