chleb z suszonymi owocami
(xlebъ zъ sušenъmi ovotjьmi)
Oj, dawno tego zapachu i smaku w moim domu nie było. A że po sobotnim powrocie z rodzinnych odwiedzin okazało się, że chleba wystarczy tylko na wieczór, to i okazja do upieczenia swojego bochenka się znalazła. Zajrzałem więc na dawno nie odwiedzany,a polecany po prawej, blog Smaki i aromaty i znalazłem ten cudowny przepis. Nieco czasochłonny, bo ciasto musi odstać minimum 12 godzin, ale dzięki temu na śniadanie (lub drugie śniadanie) można zjeść świeży i ciepły chleb :). Zrobiłem tylko pół poniższej porcji i trochę żałuję, bo chleba ubywa bardzo szybko.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650, 750, 850, choć u mnie 550)
- 200 g mąki żytniej
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 i 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok 550 ml wody
- kilka łyżek ziaren słonecznika
- 3 suszone śliwki, 3 suszone morele
- 2-3 łyżki suszonej żurawiny
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól, cukier, pokrojone drobno suszone owoce, słonecznik i wymieszać. Wlać oliwę i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto. Miskę przykryć szczelnie folią i odstawić na 12-18 godzin.
Po tym czasie przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę i uformować bochenek [można też uformować w misce i obsypać mąką]. Przykryć ściereczką.
Garnek żeliwny lub spore naczynie żaroodporne umieścić w piekarniku i nagrzać do 220oC (ok. 45 min.). Wyjąć garnek i ostrożnie włożyć do niego uformowany bochenek. Przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec pod przykryciem przez 35 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejnych 35-40 min. (sprawdzić patyczkiem).
Wyjąć i wystudzić na kratce.
Bardzo urodziwy chlebuś, wyszedł wzorcowy, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNo wiesz, dobry przepis był ;). Z takiego jednego fajnego bloga ;)
UsuńCiekawy przepis, takiego chlebka jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńA warto, naprawdę :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTaki chleb zapowiada się bardzo smacznie i chociaż robię różne wypieki od https://basiazsercem.pl/ to jeszcze z suszonymi owocami nie próbowałam. Będę musiała upiec taki chleb, ale muszę najpierw zorganizować sobie trochę suszonych owoców. Najlepiej jeszcze jakby samemu je ususzyć.
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis!
OdpowiedzUsuń