polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym
Dziś nieco mniej standardowo niż zawsze, bo zamiast ciasta czy zupy-krem - przepis na smaczny obiad. Wbrew wszelkim pozorom obiad ten przygotowuje się bardzo szybko, w zasadzie można powiedzieć, że robi się sam od pewnego momentu :). Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 3 łyżki masła
- 1 średnia cebula (lub pół większej)
- ok. 3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
- ok. pół słoiczka konfitury żurawinowej
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem. Masło rozgrzać w niewielkim garnku i obsmażyć na nim polędwiczkę ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Następnie wlać bulion, ocet balsamiczny i konfiturę.
Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości polędwiczki.
Podawać z ziemniakami i surówką (może być z kapusty pekińskiej). Polędwiczki polać powstałym podczas gotowania sosem z cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz