Przejdź do głównej zawartości

polędwiczka w sosie żurawinowym

polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym


Dziś nieco mniej standardowo niż zawsze, bo zamiast ciasta czy zupy-krem - przepis na smaczny obiad. Wbrew wszelkim pozorom obiad ten przygotowuje się bardzo szybko, w zasadzie można powiedzieć, że robi się sam od pewnego momentu :). Przepis pochodzi z tej strony.


Składniki:


  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 3 łyżki masła
  • 1 średnia cebula (lub pół większej)
  • ok. 3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • ok. pół słoiczka konfitury żurawinowej
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem. Masło rozgrzać w niewielkim garnku i obsmażyć na nim polędwiczkę ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Następnie wlać bulion, ocet balsamiczny i konfiturę.

Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości polędwiczki.

Podawać z ziemniakami i surówką (może być z kapusty pekińskiej). Polędwiczki polać powstałym podczas gotowania sosem z cebulką.





Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).