Przejdź do głównej zawartości

tarta truskawkowa

tarta z truskawkami i kremem panna cotta


Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba korzystać z dobrodziejstwa. Tartę z truskawkami robi się bardzo szybko, a jest naprawdę smaczna. Ponadto przepis ten można wykorzystać także z innymi owocami :).



Składniki na ciasto:


  • ok. 300 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
na wierzch:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego (lub nasiona z laski wanilii)
  • ok. kilograma truskawek
  • 1 kiwi lub banan [banan należy skropić sokiem z cytryny, aby nie zrobił się czarny]
Kruchy spód:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier puder, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz jajko. Zagnieść kruche ciasto, a następnie rozwałkować i przełożyć do formy na tartę (można też wylepiać spód kawałkami ciasta). Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Schłodzić w lodówce na czas nagrzewania piekarnika. Piec w 200oC przez 20 min. Przestudzić.

Na wierzch:
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Postawić na ogniu i dodać śmietankę, a następnie cukier i nasiona wanilii (lub cukier wanilinowy). Pogotować chwilę, mieszając. Krem zostawić do wystygnięcia, po czym włożyć na ok. 15-20 min. do lodówki, aby zgęstniał.

Gęstniejący krem rozprowadzić po wierzchu tarty. Na kremie układać owoce. Wstawić do lodówki na kilka godzin.


Milion smaków truskawek

Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).