Przejdź do głównej zawartości

muffiny truskawkowe

muffiny w całości truskawkowe z migdałową kruszonką

Jeszcze jedna truskawkowa obsesja. Zapewniam, że wkrótce pojawi się coś bez truskawek. Jednak tym razem, póki owoce są, korzystam. Muffiny są bardzo truskawkowe i pachną zabójczo, a ich dodatkową zaletą jest to, że pozwalają przetrwać truskawkom dużo dłużej ;).
[Przepis na kruszonkę pochodzi z bloga Bo(ro)n Appétit.]

Składniki na muffiny:

  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 2-3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (ok. 200 ml)
  • szklanka zmiksowanych truskawek

na kruszonkę:

  • 3 łyżki zimnego masła
  • pół szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru (może być brązowy)
  • 2 garści płatków migdałów

Składniki na kruszonkę zagnieść i schować do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

Masło rozpuścić w garnku, zestawić z ognia. Truskawki zmiksować z jogurtem naturalnym, dodać do masła. Wbić do płynnej masy jajka i wymieszać dokładnie (najprościej będzie widelcem).

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszać.

Do suchych składników wlać mokre (masę jogurtowo-maślaną) i wymieszać niezbyt dokładnie (powinny pozostać grudki). Gotowe ciasto nakładać do wyłożonych papilotkami (lub silikonowych) foremek na muffiny do ok. 3/4 wysokości.

Przed włożeniem do piekarnika muffiny posypać kruszonką.

Piec przez 25-30 min. w 200oC.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).