5 maja 2014

sernik czekoladowy

prawdziwy sernik z prawdziwą czekoladą (pieczony na wodzie)

To mój pierwszy czekoladowy sernik - tak w piekarniku, jak w ustach. Smak jest zupełnie inny od standardowego sernika (czy choćby tego z domieszką mascarpone). Szczególnie spodobać się może fanom czekolady, której smak jest bardzo intensywny. Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki.



Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
    (lub trzykrotnie mielonego)
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g margaryny w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 160 g gorzkiej czekolady

kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 70 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki kakao



Przygotowanie ciasta na spód:
Szklankę mąki pszennej przesiać do miski, wymieszać z cukrem, solą i kakao, dodać 70 g pokrojonej w kostkę margaryny. Dodać jajko, posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.

Wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy wylepić ciastem (można rozwałkować, można wyklejać kawałkami i rozciągać je palcami). Piec 20 min. w 180-190oC.

Masa serowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i zostawić do przestygnięcia (w międzyczasie wykonywać pozostałe czynności).

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodawać twaróg i miksować. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku, miksując aż do połączenia się składników [masy serowej nie należy miksować zbyt długo, gdyż może to skutkować późniejszym opadnięciem sernika]. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę. Wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach [mikser zapewni dokładniejsze wymieszanie].

Masę przelać na podpieczony wcześniej spód i wyrównać.

Na spód piekarnika włożyć (przed jego włączeniem) naczynie (np. blachę) z wodą [jeśli piekarnik jest już nagrzany, należy wlać do naczynia wrzątek]. Sernik piec w 160-170oC przez 1,5 godziny, ustawiając tortownicę z ciastem nad naczyniem z wodą, najlepiej na kratce.

Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30-60 min.




5 komentarzy :

  1. Nigdy nie piekłam czekoladowego sernika, aż wstyd się przyznac!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować. Szczególnie, jeśli lubi się czekoladę :)

      Usuń
  2. Mmm, wygląda bosko, tak intensywnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, tylko mnie wygląda jak pasztet? (ale to komplement, SERIO)

      Usuń