8 maja 2014

obiadowe łódeczki

drożdżowe łódeczki z mięsnym farszem

Dla odmiany po ostatnim słodkim przepisie dziś znowu coś obiadowego - drożdżowe łódeczki. Zaproponowany przeze mnie farsz może być w zasadzie dowolnie komponowany. Ba! myślę, że łódeczki można by też spokojnie zrobić w wersji na słodko (i być może nawet takie w bliższej lub dalszej przyszłości zrobię). Przepis zainspirowany przepisem z bloga Jem co umiem.


 Składniki na ciasto:

  • 2-3 szklanki mąki + 2 łyżki do zaczynu
  • pół szklanki kaszy manny błyskawicznej (semoliny)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży (1/4 opakowania)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek (lub więcej)

na farsz:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula średniej wielkości
  • papryka
  •  schab lub pierś z kurczaka lub mięso mielone
  • kukurydza (opcjonalnie)
  • ser żółty (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka

Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać cukrem, dwiema łyżkami mąki i zalać ciepłą, ale nie gorącą wodą. Wymieszać i zostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z kasza manną i solą. Dodać zaczyn i zagnieść ciasto, wlewając w międzyczasie oliwę. Ciasto powinno być dosyć gęste i sprężyste, tak, by dało się z niego lepić łódeczki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać nieco mąki. Gdyby było zbyt lepkie - nieco oliwy. Zagniecione ciasto posmarować z wierzchu oliwą i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Mięso doprawić solą i pieprzem, usmażyć na oleju, a następnie przestudzić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać paprykę, fasolę, kukurydzę, podsmażyć, przyprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą i słodką. Całość wymieszać z mięsem.

Od ciasta odrywać kawałki i rozpłaszczać na owalny kształt (można też rozwałkowywać). Na środek nakładać łyżkę lub dwie farszu (w zależności od wielkości łódeczki) i sklejać brzegi, formując łódeczki.

Przed włożeniem do piekarnika skropić oliwą. Piec przez 10-12 min. w 220oC. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia można posypać startym serem.



5 komentarzy :

  1. Bardzo apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam, bo są i smaczne, i sycące.

      Usuń
  2. Super pomysł. Dodaje do wypróbowania, wyglądają pysznie :-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam w weekend! :) tylko farszu w Twoim przepisie jest na takie 3 porcje takiego ciasta. Przynajmniej mi poszło 3/4 opakowania drożdży, żeby wykorzystać cały farsz. I lepiłam to w pierożki.

    Radzik

    OdpowiedzUsuń