Przejdź do głównej zawartości

sernik czekoladowy

prawdziwy sernik z prawdziwą czekoladą (pieczony na wodzie)

To mój pierwszy czekoladowy sernik - tak w piekarniku, jak w ustach. Smak jest zupełnie inny od standardowego sernika (czy choćby tego z domieszką mascarpone). Szczególnie spodobać się może fanom czekolady, której smak jest bardzo intensywny. Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki.



Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
    (lub trzykrotnie mielonego)
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g margaryny w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 160 g gorzkiej czekolady

kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 70 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki kakao



Przygotowanie ciasta na spód:
Szklankę mąki pszennej przesiać do miski, wymieszać z cukrem, solą i kakao, dodać 70 g pokrojonej w kostkę margaryny. Dodać jajko, posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.

Wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy wylepić ciastem (można rozwałkować, można wyklejać kawałkami i rozciągać je palcami). Piec 20 min. w 180-190oC.

Masa serowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i zostawić do przestygnięcia (w międzyczasie wykonywać pozostałe czynności).

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodawać twaróg i miksować. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku, miksując aż do połączenia się składników [masy serowej nie należy miksować zbyt długo, gdyż może to skutkować późniejszym opadnięciem sernika]. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę. Wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach [mikser zapewni dokładniejsze wymieszanie].

Masę przelać na podpieczony wcześniej spód i wyrównać.

Na spód piekarnika włożyć (przed jego włączeniem) naczynie (np. blachę) z wodą [jeśli piekarnik jest już nagrzany, należy wlać do naczynia wrzątek]. Sernik piec w 160-170oC przez 1,5 godziny, ustawiając tortownicę z ciastem nad naczyniem z wodą, najlepiej na kratce.

Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30-60 min.




Komentarze

  1. Nigdy nie piekłam czekoladowego sernika, aż wstyd się przyznac!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować. Szczególnie, jeśli lubi się czekoladę :)

      Usuń
  2. Mmm, wygląda bosko, tak intensywnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).