babeczki caffe latte
Zawiesiłem oko na niniejszym przepisie na Moich wypiekach [tutaj] już dosyć dawno temu i tak się zbierałem, by go w końcu zrobić, ale ciągle coś mi przeszkadzało, bo a to gości za dużo, a to za mało, a to nie wszystkie składniki miałem, a to miałem ochotę na coś innego. W końcu udało się i jestem bardzo zadowolony z efektów smakowych! Co do wyglądu, to żałuję jedynie, że nie mam mniejszych niż standardowe muffinkowe foremki, bo babeczki byłyby wtedy zgrabniejsze ;).
Składniki [wyszło mi 9 babeczek]:
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Uwaga, wszystkie składniki - jak to zawsze w przypadku ucieranych babek - powinny być w temperaturze pokojowej.
Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody i przestudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno po jajku i ucierać. Następnie wsypywać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, wciąż miksując. Na koniec dodać mleko i także zmiksować.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać rozpuszczoną kawę.
Jasne ciasto wykładać na dno papilotek (lub foremek silikonowych, lub formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarą) do połowy wysokości. Na wierz każdej babeczki wyłożyć podobną (lub nieco mniejszą) ilość ciasta kawowego, tak, by całe ciasto zajmowało ok. 3/4 wysokości papilotki.
Krem śmietankowy:
- 330 ml śmietany kremówki do ubijania
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1-2 łyżki cukru pudru
- kakao lub czekolada w proszku, do oprószenia
Śmietanę ubić. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy oraz serek mascarpone. Zmiksować na małych ubrotach.
Kremem udekorować babeczki, oprószyć kakako.
Przechowywać w lodówce.
Mmm, moim zdaniem wyglądają ślicznie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń