sernik z miodem, cynamonem
i ciasteczkami korzennymi
Poniższym przepisem zachwyciłem się już jakiś czas temu na blogu Kraina Sosny [tutaj]. W końcu zrobiłem ten autorski przepis Sosny, zmieniając nieco proporcje, spód na jeszcze bardziej piernikowy i usuwając wierzchnią polewę miodową (aby sernik nie był zbyt słodki).
Składniki:
- 750-800 g zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone
- ok. 160 g płynnego miodu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 jajek
na spód:
- ok. 300 g kruchych ciasteczek korzennych
- ok. 100 g rozpuszczonego masła
Ciasteczka pokruszyć lub zmielić w blenderze. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (boki posmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, cynamonem, mąką ziemniaczaną oraz cukrem na najniższych obrotach. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku i miksować (nie za długo, jedynie do połączenia się składników). Na koniec dodać miód i zmiksować.
Masę wylać na korzenny spód. Piec w 170°C przez 15 minut, a później jeszcze przez 90 min. w 135°C. Studzić stopniowo, uchylając drzwiczki piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu udekorować orzechami i wstawić na noc do lodówki.
prezentuje się genialnie!
OdpowiedzUsuńSame zimowe smaki :)
OdpowiedzUsuń