11 stycznia 2015

sernik miodowy

sernik z miodem, cynamonem
i ciasteczkami korzennymi


Poniższym przepisem zachwyciłem się już jakiś czas temu na blogu Kraina Sosny [tutaj]. W końcu zrobiłem ten autorski przepis Sosny, zmieniając nieco proporcje, spód na jeszcze bardziej piernikowy i usuwając wierzchnią polewę miodową (aby sernik nie był zbyt słodki).


Składniki:

  • 750-800 g zmielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • ok. 160 g płynnego miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 jajek

na spód:

  • ok. 300 g kruchych ciasteczek korzennych
  • ok. 100 g rozpuszczonego masła


Ciasteczka pokruszyć lub zmielić w blenderze. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (boki posmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, cynamonem, mąką ziemniaczaną oraz cukrem na najniższych obrotach. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku i miksować (nie za długo, jedynie do połączenia się składników). Na koniec dodać miód i zmiksować.

Masę wylać na korzenny spód. Piec w 170°C przez 15 minut, a później jeszcze przez 90 min. w  135°C. Studzić stopniowo, uchylając drzwiczki piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu udekorować orzechami i wstawić na noc do lodówki.






2 komentarze :