Przejdź do głównej zawartości

sernik miodowy

sernik z miodem, cynamonem
i ciasteczkami korzennymi


Poniższym przepisem zachwyciłem się już jakiś czas temu na blogu Kraina Sosny [tutaj]. W końcu zrobiłem ten autorski przepis Sosny, zmieniając nieco proporcje, spód na jeszcze bardziej piernikowy i usuwając wierzchnią polewę miodową (aby sernik nie był zbyt słodki).


Składniki:

  • 750-800 g zmielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • ok. 160 g płynnego miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 jajek

na spód:

  • ok. 300 g kruchych ciasteczek korzennych
  • ok. 100 g rozpuszczonego masła


Ciasteczka pokruszyć lub zmielić w blenderze. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (boki posmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, cynamonem, mąką ziemniaczaną oraz cukrem na najniższych obrotach. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku i miksować (nie za długo, jedynie do połączenia się składników). Na koniec dodać miód i zmiksować.

Masę wylać na korzenny spód. Piec w 170°C przez 15 minut, a później jeszcze przez 90 min. w  135°C. Studzić stopniowo, uchylając drzwiczki piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu udekorować orzechami i wstawić na noc do lodówki.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).