ciasto czekoladowe z gruszkami w winie
Przepis na ciasto pochodzi z cytowanej już kilka razy książki "Iveta a české sladkosti". Pani Iveta na wierzch proponuje gruszki z kompotu, także obgotowane w winie. Ja z braku takowych oraz dla lepszego smaku postawiłem na świeże gruszki. Wyszło bardzo smacznie! :). A! i jak zwykle zmieniam nieco proporcje :).
Składniki na spód:
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 225 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenie
- 3 łyżki kakao
wierzch:
- 4 gruszki
- 300 ml białego słodkiego lub półsłodkiego wina
- kilka łyżek cukru (opcjonalnie)
- 1 laska cynamonu (lub 2 łyżeczki startego)
- 5 goździków
- 5-6 łyżek żelatyny
- ok. 100 g gorzkiej czekolady
Najlepiej rozpocząć przygotowywanie ciasta od wierzchu, bo musi on wystygnąć i zgęstnieć [dałem mniej żelatyny, więc musiał postać całą noc, żeby dało się go wyłożyć na ciasto]. Gruszko obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podsmażyć chwilę. Wlać wino, wrzucić przepołowioną laskę cynamonu i goździki. Pogotować ok. 10 min. Zdjąć z ognia, wyłowić cynamon oraz goździki. Odlać ok. 200 ml soku, a następnie zblendować gruszki. Dosłodzić do smaku, jeśli uznamy to za konieczne. Przestudzić lekko. Do odmierzonego (ciepłego, ale nie gorącego!) soku wsypać żelatynę i poczekać aż napęcznieje, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia (można nieco podgrzać). Wlać sok z żelatyną do gruszek i dokładnie wymieszać. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno po jajku i miksować. Następnie stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać mikserem.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać (nie należy pozostawiać górki na środku, bo to miejsce wyrasta najbardziej). Piec przez ok. 50-55 min. Po upieczeniu wystudzić całkowicie.
Na zimne ciasto wyłożyć przygotowane wcześniej gruszki i posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
wygląda super, chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńPochwal się, jak już zrobisz :)
Usuń