[Przepis nadaje się idealnie tak na Gwiazdkę, jak i na każdą inną okoliczność. Ciasteczka są półkruche.]
migdałowe księżyce
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g migdałów
- ok. 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka przyprawy do pienika
- szczypta soli
Dodatkowo:
- łyżeczka cukru pudru (lub zwykłego drobnego) do posypania
- łyżeczka cynamonu (lub przyprawy do piernika) do posypania
Przesiać do miski mąkę, dodać cukier puder, przyprawę do piernika, szczyptę soli oraz zmielone migdały i wymieszać dokładnie. Do tego wrzucić pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieść gładkie ciasto (na początku można siekać masło nożem, potem gnieść ręcznie).
Ciasto dzielić na mniejsze kawałki i formować je w ruloniki (walce), tak, by po spłaszczeniu miały ok. 3 cm szerokości. Następnie ciąć na prostokąty wielkości orzecha (jak na kopytka), rolować, robiąc cieńsze rogi [w tym celu wystarczy podczas rolowania przyciskać kawałek ciasta na brzegach, pozostawiając środek swobodnie]. Formować półksiężyce i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piec ok. 20-25 min. w 170-180oC na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić, po czym jeszcze ciepłe posypać mieszanką cukru pudru i cynamonu (lub przyprawy do piernika).
Komentarze
Prześlij komentarz