Przejdź do głównej zawartości

choinkowe babeczki

[Przepis na podstawie przepisu ze strony kwestiasmaku.com.]

babeczki choinki (babъky - svętъčnьъje drěvъka)




 Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (lub brązowego)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • ok. 60 g zmielonych (lub roztłuczonych) orzechów laskowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa (choinki):

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego twarogu
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • cukrowe perełki do dekoracji
  • zielony barwnik (opcjonalnie)

Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej (umieścić w wodzie niewielki kubek z czekoladą), dodać masło i wymieszać. Zdjąć mieszankę z ognia i dodać cukier oraz kakao. Wymieszać i przelać do większego naczynia (garnka, miski), ponieważ pozostałe składniki należy dodawać do czekolady. Odczekać ok. 4 min. przed wrzucaniem kolejnych składników [coby się jajka nie ścięły ;)].

Wbić po jednym jajku, a następnie dokładnie wymieszać łyżką. Kolejno dodawać zmielone orzechy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mieszając dokładnie po każdym ze składników.

Gotową masę nakładać do 3/4 (lub ciut więcej) nie za dużych papilotek.

Piec ok. 15 min. w 160oC.

Krem:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stale mieszając, stopniowo dodawać twaróg (ser powinien mieć temperaturę pokojową). Jeśli chcemy, aby choinki były zielone, do masy należy dodać barwnik spożywczy). Krem nakładać szprycą na babeczki. Ozdobić perełkami i gwiazdeczkami.

Przechowywać w lodówce.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).