Przejdź do głównej zawartości

pekińska + miodowy winegret

kurczak na sałatce z sosem miodowym

składniki:

  • pół główki kapusty pekińskiej
  • pół średniej papryki pomarańczowej lub czerwonej
  • pół puszki pomidorów
    w kawałkach
  • pół średniej czerwonej cebuli
  • pół piersi kurczaka
  • ser żółty (opcjonalnie)
  • pesto bazyliowe
  • listki bazylii do ozdoby
  • mandarynka
  • sól, papryka ostra
  • olej do smażenia

sos (miodowy winegret):

  • miód, oliwa, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól, pieprz


Pierś kurczaka umyć, oczyścić, rozbić delikatnie (najlepiej przez woreczek - będzie mniej mycia), posypać solą i papryką ostrą. Smażyć z obu stron (najlepiej pod przykryciem) na złoty kolor.

Liście kapusty umyć, osączyć
i poszatkować. Paprykę, cebulę i ser żółty pokroić w kostkę. Pomidory wyjmować łyżką z zalewy, odsączając jej nadmiar (nie muszą być odsączone, lecz ważne, by nie wlewać do sałatki całej zalewy). Przełożyć warzywa do miski, posolić.

Rozpuścić łyżkę miodu, dodać łyżkę oliwy, pół łyżki octu balsamicznego, pół łyżki soku z cytryny oraz dwie szczypty soli i szczyptę pieprzu. Wymieszać dokładnie sos, a następnie polać nim składniki w misce. 

Wymieszać sałatkę, nałożyć na talerz. Położyć na nią pocięty w paski filet (resztę kurczaka można ułożyć obok) oraz kostki mandarynki. Mięso posmarować niewielką ilością pesto. Można ozdobić liśćmi bazylii.

Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).