[Przedstawiony poniżej przepis na muffiny może służyć za uniwersalny przepis na muffiny na słodko (muffiny wytrawne patrz tutaj), do którego dodajemy różne dodatki: dowolne owoce, kakao, czekoladę itp. itd.]
Wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz nasiona granatu. Do drugiego naczynia wlać mokre składniki: masło, mleko, wbić jajka. Wymieszać (najlepiej widelcem, by rozkłócić jajka). Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie, pozostawiając grudki.
Nakładać ciasto do wyłożonych papilotkami (lub silikonowych) foremek do muffin do 3/4 wysokości foremki.
Piec w 200oC przez 20-25 min.
muffiny klasyczne z granatem
Składniki:
- 125 g rozpuszczonego masła
- 250-300 ml mleka (nieco ponad szklankę)
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- ziarenka z jednego granatu
Wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz nasiona granatu. Do drugiego naczynia wlać mokre składniki: masło, mleko, wbić jajka. Wymieszać (najlepiej widelcem, by rozkłócić jajka). Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie, pozostawiając grudki.
Nakładać ciasto do wyłożonych papilotkami (lub silikonowych) foremek do muffin do 3/4 wysokości foremki.
Piec w 200oC przez 20-25 min.
Komentarze
Prześlij komentarz