[Nie są to pierwsze muffiny w moim wykonaniu, lecz pierwsze wytrawne. Zawsze mam jakieś opory przed wykonywaniem "obiadowych" wersji dań, które znam jako ciasta, np. tarty. Okazuje się jednak, że zupełnie niepotrzebnie. Mogę śmiało polecić te wytrawne muffiny, będące idealną przekąską lub przystawką.]
Sparzyć suszoną żurawinę na sitku i zostawić do osiąknięcia. Masło rozpuścić, dodać zimne mleko oraz jajka i wymieszać.
Osobno wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, tymianek, bazylię. Ser pokroić w niezbyt dużą kostkę i wmieszać razem z żurawiną do suchych składników. Wlać mokre składniki (masło z mlekiem) do mąki i wymieszać niezbyt dokładnie, pozostawiając grudki.
Nakładać ciasto do wyłożonych papilotkami (lub silikonowych) foremek do muffin do 3/4 wysokości foremki.
Piec w 200oC przez 20-25 min.
wytrawne muffiny z serem wędzonym i żurawiną
Składniki:
- 125 g masła
- 250-300 ml mleka (nieco ponad szklankę)
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- ok. 150 g sera żółtego wędzonego
- garść suszonej żurawiny
- pieprz, tymianek, bazylia suszona (ewentualnie dowolne inne przyprawy)
Sparzyć suszoną żurawinę na sitku i zostawić do osiąknięcia. Masło rozpuścić, dodać zimne mleko oraz jajka i wymieszać.
Osobno wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, tymianek, bazylię. Ser pokroić w niezbyt dużą kostkę i wmieszać razem z żurawiną do suchych składników. Wlać mokre składniki (masło z mlekiem) do mąki i wymieszać niezbyt dokładnie, pozostawiając grudki.
Nakładać ciasto do wyłożonych papilotkami (lub silikonowych) foremek do muffin do 3/4 wysokości foremki.
Piec w 200oC przez 20-25 min.
Komentarze
Prześlij komentarz