18 grudnia 2013

o, płatek! z granatem!

[Przedstawiony poniżej przepis na muffiny może służyć za uniwersalny przepis na muffiny na słodko (muffiny wytrawne patrz tutaj), do którego dodajemy różne dodatki: dowolne owoce, kakao, czekoladę itp. itd.]

muffiny klasyczne z granatem


 Składniki:

  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 250-300 ml mleka (nieco ponad szklankę)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • ziarenka z jednego granatu
Granat pokroić na ćwiartki lub ósemki i odginając delikatnie skórkę wyłuskiwać nasiona. [Zalecam robić to w cienkich rękawiczkach kuchennych, bo sok granatu dość mocno zabarwia wszystko, w tym palce.]

Wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz nasiona granatu. Do drugiego naczynia wlać mokre składniki: masło, mleko, wbić jajka. Wymieszać (najlepiej widelcem, by rozkłócić jajka). Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie, pozostawiając grudki.

Nakładać ciasto do wyłożonych papilotkami (lub silikonowych) foremek do muffin do 3/4 wysokości foremki.

Piec w 200oC przez 20-25 min.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz