3 grudnia 2013

pekińska + miodowy winegret

kurczak na sałatce z sosem miodowym

składniki:

  • pół główki kapusty pekińskiej
  • pół średniej papryki pomarańczowej lub czerwonej
  • pół puszki pomidorów
    w kawałkach
  • pół średniej czerwonej cebuli
  • pół piersi kurczaka
  • ser żółty (opcjonalnie)
  • pesto bazyliowe
  • listki bazylii do ozdoby
  • mandarynka
  • sól, papryka ostra
  • olej do smażenia

sos (miodowy winegret):

  • miód, oliwa, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól, pieprz


Pierś kurczaka umyć, oczyścić, rozbić delikatnie (najlepiej przez woreczek - będzie mniej mycia), posypać solą i papryką ostrą. Smażyć z obu stron (najlepiej pod przykryciem) na złoty kolor.

Liście kapusty umyć, osączyć
i poszatkować. Paprykę, cebulę i ser żółty pokroić w kostkę. Pomidory wyjmować łyżką z zalewy, odsączając jej nadmiar (nie muszą być odsączone, lecz ważne, by nie wlewać do sałatki całej zalewy). Przełożyć warzywa do miski, posolić.

Rozpuścić łyżkę miodu, dodać łyżkę oliwy, pół łyżki octu balsamicznego, pół łyżki soku z cytryny oraz dwie szczypty soli i szczyptę pieprzu. Wymieszać dokładnie sos, a następnie polać nim składniki w misce. 

Wymieszać sałatkę, nałożyć na talerz. Położyć na nią pocięty w paski filet (resztę kurczaka można ułożyć obok) oraz kostki mandarynki. Mięso posmarować niewielką ilością pesto. Można ozdobić liśćmi bazylii.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz