24 grudnia 2013

choinkowe babeczki

[Przepis na podstawie przepisu ze strony kwestiasmaku.com.]

babeczki choinki (babъky - svętъčnьъje drěvъka)




 Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (lub brązowego)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • ok. 60 g zmielonych (lub roztłuczonych) orzechów laskowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa (choinki):

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego twarogu
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • cukrowe perełki do dekoracji
  • zielony barwnik (opcjonalnie)

Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej (umieścić w wodzie niewielki kubek z czekoladą), dodać masło i wymieszać. Zdjąć mieszankę z ognia i dodać cukier oraz kakao. Wymieszać i przelać do większego naczynia (garnka, miski), ponieważ pozostałe składniki należy dodawać do czekolady. Odczekać ok. 4 min. przed wrzucaniem kolejnych składników [coby się jajka nie ścięły ;)].

Wbić po jednym jajku, a następnie dokładnie wymieszać łyżką. Kolejno dodawać zmielone orzechy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mieszając dokładnie po każdym ze składników.

Gotową masę nakładać do 3/4 (lub ciut więcej) nie za dużych papilotek.

Piec ok. 15 min. w 160oC.

Krem:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stale mieszając, stopniowo dodawać twaróg (ser powinien mieć temperaturę pokojową). Jeśli chcemy, aby choinki były zielone, do masy należy dodać barwnik spożywczy). Krem nakładać szprycą na babeczki. Ozdobić perełkami i gwiazdeczkami.

Przechowywać w lodówce.

2 komentarze :