Przejdź do głównej zawartości

księżyce na gwiazdkę

[Przepis nadaje się idealnie tak na Gwiazdkę, jak i na każdą inną okoliczność. Ciasteczka są półkruche.]

migdałowe księżyce

Składniki:


  • 200 g mąki
  • 100 g migdałów
  • ok. 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy do pienika
  • szczypta soli

Dodatkowo:


  • łyżeczka cukru pudru (lub zwykłego drobnego) do posypania
  • łyżeczka cynamonu (lub przyprawy do piernika) do posypania


Migdały zalać na kilka minut wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki. Zmielić lub stłuc na drobno.

Przesiać do miski mąkę, dodać cukier puder, przyprawę do piernika, szczyptę soli oraz zmielone migdały i wymieszać dokładnie. Do tego wrzucić pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieść gładkie ciasto (na początku można siekać masło nożem, potem gnieść ręcznie).

Ciasto dzielić na mniejsze kawałki i formować je w ruloniki (walce), tak, by po spłaszczeniu miały ok. 3 cm szerokości. Następnie ciąć na prostokąty wielkości orzecha (jak na kopytka), rolować, robiąc cieńsze rogi [w tym celu wystarczy podczas rolowania  przyciskać kawałek ciasta na brzegach, pozostawiając środek swobodnie]. Formować półksiężyce i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Piec ok. 20-25 min. w 170-180oC na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić, po czym jeszcze ciepłe posypać mieszanką cukru pudru i cynamonu (lub przyprawy do piernika).


Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).