20 grudnia 2013

księżyce na gwiazdkę

[Przepis nadaje się idealnie tak na Gwiazdkę, jak i na każdą inną okoliczność. Ciasteczka są półkruche.]

migdałowe księżyce

Składniki:


  • 200 g mąki
  • 100 g migdałów
  • ok. 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy do pienika
  • szczypta soli

Dodatkowo:


  • łyżeczka cukru pudru (lub zwykłego drobnego) do posypania
  • łyżeczka cynamonu (lub przyprawy do piernika) do posypania


Migdały zalać na kilka minut wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki. Zmielić lub stłuc na drobno.

Przesiać do miski mąkę, dodać cukier puder, przyprawę do piernika, szczyptę soli oraz zmielone migdały i wymieszać dokładnie. Do tego wrzucić pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieść gładkie ciasto (na początku można siekać masło nożem, potem gnieść ręcznie).

Ciasto dzielić na mniejsze kawałki i formować je w ruloniki (walce), tak, by po spłaszczeniu miały ok. 3 cm szerokości. Następnie ciąć na prostokąty wielkości orzecha (jak na kopytka), rolować, robiąc cieńsze rogi [w tym celu wystarczy podczas rolowania  przyciskać kawałek ciasta na brzegach, pozostawiając środek swobodnie]. Formować półksiężyce i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Piec ok. 20-25 min. w 170-180oC na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić, po czym jeszcze ciepłe posypać mieszanką cukru pudru i cynamonu (lub przyprawy do piernika).


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz