świąteczne pierniczki (ps. svętъčьnъje pierniky)
składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g miodu (ok. 4-5 łyżek)
- ok. 100 g cukru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 40 g przyprawy piernikowej
- szczypta soli
Masło i cukier rozpuścić w rondelki mieszając do momentu aż cukier zupełnie się rozpuści.

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z sodą i przyprawą piernikową (korzenną). Dodać miód oraz jajko, wlać rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Można je schłodzić przez pół godziny lub godzinę w lodówce, alby nie kleiło się potem do wałka. Rozwałkować je niezbyt grubo (ok. pół centymetra), podsypując przy tym mąką. Wykroić pierniczki i ułożyć na papierze do pieczenia niezbyt blisko siebie, ponieważ urosną.
Piec ok. 8-10 min. w 180
oC na złoty kolor. Wystudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku.
Pierniki należy lukrować dopiero przed podaniem [stąd też te powyżej nie mają jeszcze żadnego lukru].
Porada: aby pierniczki zmiękły i nabrały dodatkowego zapachu można włożyć do puszek kawałek skórki z jabłka. Należy jednak pamiętać, by nie leżała tam ona za długo, bo może zacząć się psuć.
Wojciu, a czemu lukrujemy dopiero przed podaniem? / sztorc
OdpowiedzUsuńHm, ja prawdę mówiąc nie lukrowałem w tamtym roku w ogóle, bo lubię bez. Znalazłem jednak informację, że tak powinno się zrobić. Podejrzewam, że chodzi o to, żeby lukier nie odpadł (nie rozpuścił się), bo jak pierniczki będą szczelnie zamknięte ze skórką jabłka, to będzie tam trochę wilgoci, która zmiękczy pierniczki, ale jednocześnie mogłaby spowodować, że lukier się rozmyje.
UsuńJakie cudne :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kilka gwiazdek ;) !
Dziękuję :)
Usuń